Suedia şi Danemarca au anunţat, luni, că vor sesiza ONU în privinţa dezvăluirilor dintr-un documentar danez difuzat duminică, fructul unei infiltrări în reţelele nord-coreene a unui fost bucătar şi a unui actor, timp de aproape un deceniu, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, miniştrii de externe danez şi suedez se declară „profund îngrijoraţi de conţinutul documentarului ‘Cârtiţa’, care priveşte activităţi legate de Republica Populară Democrată Coreeană”.

„Drept răspuns la aceste îngrijorări, avem decis să însărcinăm misiunile noastre la ONU să atragă atenţia comitetului de sancţiuni al ONU asupra acestui documentar. De asemenea, vom ridica această chestiune în cadrul UE”, scriu Jeppe Kofod şi Ann Linde într-un comunicat comun.

Documentarul, difuzat de BBC şi de televiziunile nordice duminică, a fost rezultatul rolului jucat timp de aproape un deceniu de un fost bucătar danez pensionat pentru invaliditate, hotărât să dovedească faptul că Phenianul ocoleşte sancţiunile internaţionale.

Documentarul care îngroapă Coreea de Nord. Un fost bucătar și un actor și-au asumat riscuri fără precedent

 

Lasă un răspuns