Puciul din Niger, o poveste despre colapsul imperiului francez, prezența militară a SUA și pericolul care planează asupra Europei

1
140

Mai întâi, a fost Mali, apoi a venit Burkina Faso. Astăzi, în saga epică a revoltei anti-occidentale care mătura Sahelul, este rândul Nigerului să joace rolul protagonistului – a treia țară care a suferit o lovitură de stat în doar trei ani. La 26 iulie, un puci militar condus de generalul Abdourahamane Tchiani l-a demis pe președintele pro-occidental al țării Mohamed Bazoum, ales în 2021 pe fondul acuzațiilor de fraudă și al protestelor.

În fiecare dintre aceste lovituri de stat, ofițerii militari implicați au invocat aceleași motive pentru preluarea puterii: îngrijorări crescânde cu privire la sporirea terorismului și subdezvoltarea socială și economică cronică. În ciuda faptului că este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii în ceea ce privește resursele naturale – petrol, aur și uraniu – Sahelul este și una dintre cele mai sărace din punct de vedere financiar. Nigerul este un exemplu izbitor: este unul dintre cei mai importanți exportatori de uraniu din lume, dar se situează în mod constant în partea de jos a indicelui dezvoltării umane.

https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/puciul-din-niger-o-poveste-despre-colapsul-2291481.html

1 COMENTARIU

  1. Ce se intampla in prezent in Sahel este departe de a oferi linistea si prosperitatea mult dorite. Eruptia de evenimente din ultimii ani a produs efecte ingrijoratoare pentru oamenii locului, deoarece lipsa de stabilizare duce la teroare, subdezvoltare si tulburari ale fluxurilor de comert. Aceste momente trebuie privite in contextul istoric si social, pentru a intelege cat de dificil este sa ajungi la pace intr-o regiune atat de tensionata.

Lasă un răspuns