Lista oligarhilor ruși care au murit în condiții misterioase după invadarea Ucrainei

0
207

20 de morți suspecte, inclusiv ale unor oligarhi ruși sau apropiați ai Kremlinului, au avut loc din 25 februarie, la o zi de la invadarea Ucrainei, până în prezent.

Lista, realizată de contributorii enciclopediei online Wikipedia, include și două morți anterioare datei la care Ucraina a fost invadată din ordinul lui Vladimir Putin:

  • Leonid Șulman, director la Gazprom, găsit mort în baie pe 30 ianuarie (cu un bilet care i-ar explica motivele sinuciderii), potrivit Newsweek.com și
  • Igor Nosov, președinte al Corporației Ruse de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii (KRDV) – care ar fi suferit un accident vascular cerebral pe 8 februarie. (Un adjunct al său a murit în condiții neclare în septembrie, precizează The Hill).

Cea mai recentă moarte suspectă a unui magnat rus – parlamentar din partidul lui Vladimir Putin – e cea a lui Pavel Antov, care a avut loc în India.

Pavel Antov a căzut pe 24 decembrie de la o fereastră a hotelului în care era cazat, conform presei ruse citate de BBC.

BBC amintește că mai mulți magnați ruși au murit în ultimele luni în împrejurări misterioase, cel mai recent caz fiind cel al președintelui Lukoil, Ravil Maganov, care ar fi căzut de la geamul spitalului Kremlinului, în Moscova, în luna septembrie.

Tot de la Lukoil (membru în conducere) era și Alexander Subbotin, mort în 8 mai, în pivnița unui șaman jamaican din Moscova. Oficial, Subbotin ar fi murit în timpul unui ritual în care a suferit un infarct indus de medicație.

Dacă Lukoil are doi morți de la începerea războiului, Gazprom are patru (cărora li se adaugă Șulman, în ianuarie).

Dincolo de oficialii Gazprom, morțile misterioase ale unor oligarhi sau magnați ruși de după invadarea Ucrainei includ diverși oameni de afaceri sau angajați ai unor companii de stat.

romania.europalibera.org/a/decese-suspecte-rusia-apropiati-de-putin/32197551.html

Lasă un răspuns