Pe fondul unor lichidări de instrumente financiare derivate de tip ‘bulgăre de zăpadă’, bursa chineză scade mai repede decât populaţia sa.
Indicele Hang Seng China Enterprises s-a prăbuşit cu 6,5% în această săptămână – cea mai mare pierdere săptămânală din martie 2023, iar miercuri a înregistrat cea mai mare pierdere zilnică din octombrie 2022, indicele prăbuşindu-se până la nivelurile de suport cheie din jurul minimelor din octombrie 2022.
Pentru context, acţiunile chinezeşti şi din Hong Kong au pierdut aproximativ 6.300 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă de la un vârf atins în 2021.
Citiți și Gigantul bancar din umbră al Chinei se declară în faliment
Dar autorităţile au exclus utilizarea unor stimulente masive pentru a revigora economia în declin, lăsând comercianţii să se întrebe când se vor îmbunătăţi lucrurile.
„Ceea ce vedem în acest an până acum este într-adevăr o continuare a ceea ce am văzut anul trecut. Aceste politici de stimulare de tip ‘stoarcerea pastei de dinţi din tub’ nu au reuşit până acum să schimbe fundamentele de bază ale unor domenii precum sectorul imobiliar”, a declarat John Lin, directorul de investiţii pentru acţiuni din China al AllianceBernstein, într-un interviu acordat pe 17 ianuarie la Bloomberg TV.
epochtimes-romania.com/news/actiunile-din-china-au-ajuns-la-fundul-sacului-dupa-pierderi-de-piata-de-6-3-trilioane-usd-brokerii-suspenda-vanzarile-in-lipsa–351102